top of page

הפרעות תנועה

Image by Sigmund

טיקים הם תנועות או קולות בלתי רצוניים, החוזרים על עצמם שוב ושוב, ומשבשים את איכות החיים של הלוקים בהם. טיקים יכולים להופיע בכל קבוצת שרירים בגוף, אך הם נפוצים במיוחד בפנים, בצוואר ובידיים.

טיקים יכולים להופיע בכל גיל, אך הם מתחילים בדרך כלל בילדות או בגיל ההתבגרות. ישנם שני סוגים עיקריים של טיקים: טיקים מוטוריים- תנועות בלתי רצוניות של הגוף, כגון גלגול עיניים, מצמוץ, עוויתות פנים, או תנועות ידיים, וטיקים קוליים: קולות בלתי רצוניים, כגון מצמוץ, גרגור, או צעקות.

ישנם מספר טיפולים שיכולים לעזור להפחית את חומרת הטיקים כמו תרופות, וטיפולים התנהגותיים כנמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT).
 

טיקים

shutterstock_450844792.jpeg

תסמונת טורט היא הפרעה נוירו-התפתחותית המשפיעה על ילדים, מתבגרים ומבוגרים. ניתן לזהות אנשים הלוקים בתסמונת, על ידי הפנגנת תנועות פתאומיות ו/או צלילים בלתי רצוניים הנקראים טיקים. הטיקים יכולים להיות קלים, והם גם עלולים להשבית את הסובל מהתסמונת ולמנוע ממנו לחיות את חייו בשלווה.
 
תסמונת טורט היא סוג אחד של הפרעת טיקים, בקבוצה של מצבים נוירולוגיים שמתחוללים בילדות הידועים ביחד כהפרעות טיקים ובאופן אינדיבידואלי כתסמונת טורט. הטיפול בתסמונת מתבצע על ידי תרופות שחוסמות או מפחיתות דופמין, טיפול בהיפנוזה וטיפולים התנהגותיים.

כיום ישנם גם ניתוחים המיועדים לשליטה בטורט: ניתוח סטרומבקטומיה המתמקד בהרס גרעין הדופמין הפנימי, וניתוח להרס גרעין המלנופריזון. ניתוח השתלת קוצב מוחי המזרים גירויים חשמליים לאזורים במוח המעורבים בטיקים

תסמונת טוראט

Image by CURVD®

מחלת פרקינסון מאובחנת על ידי נוירולוג בהתבסס על היסטוריה רפואית, סימפטומים ובדיקה פיזית. לעיתים נעשה שימוש בסריקת DAT ובדיקות מעבדה לשלילת מצבים אחרים.
 
טיפול כולל תרופות כמו קרבידופה-לבודופה להגדלת רמות הדופמין, ולעיתים ניתוח. פיזיותרפיה וטיפול בדיבור יכולים לעזור. מחקר חדש מצביע על בדיקת זרעי אלפא-סינוקלאין כאמצעי מבטיח לאבחון מוקדם. יש תקווה שבעתיד ניתן יהיה לאבחן את המחלה בדגימות דם.

פרקינסון

הפרעות הליכה

הפרעות הליכה נגרמות מפגיעה במוח, חוט שדרה, רגליים. סוגי הפרעות נפוצים: הליכה שונה עקב הכאב, הליכה פרקינסונית, הליכה מספריים בשיתוק מוחין (הליכה שבה האדם הסובל משיתוק מוחין נע לצדדים, כאילו הוא הולך על מסילה.), הליכה ספסטית עם גרירת רגל, הליכה נוירופתית (הליכה לא יציבה), הליכת ניוון שרירים (החולה מרים את הירך גבוה כדי להרים את הרגל).
 
אבחון נכון של סוג ההליכה חשוב לטיפול מתאים. כיצד מטפלים בהפרעות בהליכה? הטיפול בהפרעות בהליכה משתנה בהתאם לסוג ההליכה והגורם לה. אפשרויות הטיפול יכולות לכלול:

  1. תרופות לטיפול במצב הבסיסי כמו דלקת פרקים, מחלת פרקינסון או טרשת נפוצה.

  2. מנוחה במקרה של פציעה. פיזיותרפיה ותרגילי חיזוק.

  3. ניתוח, כולל החלפת מפרק ירך או ברך.

  4. שימוש במכשירי ניידות בסיוע, כמו מקל או הליכון.

  5. התאמת הנעלה או שימוש בסדים או פלטה.

הפרעות הליכה

רעד

הפרעת רעד היא מצב נוירולוגי הגורם לידיים לרעוד באופן קצבי. הראש וגם הקול עשויים להיות מעורבים, אבל רעד הידיים הוא הבולט ביותר.
 
הסיבה אינה ידועה, אך לרוב היא גנטית. האם יש דרך להיפטר מרעידות ידיים? ניתן לטפל ברעידות בידיים באמצעות שינויים באורח החיים וטיפולים טבעיים כמו שינויים בתזונה, פעילות גופנית, ייעוץ וניתוח.
 
תרופות עשויות להפחית או להקל לחלוטין את הסימפטומים של ידיים רועדות, ובמקרים מסוימים יש צורך בהתערבות כירורגית

רעד

דיסטוניה

דיסטוניה היא הפרעת תנועה נוירולוגית המתבטאת בכיווץ שרירים חזק ולא רצוני שגורם לתנועות לא רצוניות, קצביות או מתמשכות. הדיסטוניה יכולה להופיע בכל שריר בגוף, אך היא שכיחה במיוחד בראש, בצוואר, בפנים, בידיים וברגליים.
 
התנועות הדיסטוניות יכולות להופיע בצורות שונות, אך לרוב נראה עיוותים של הגוף או הפנים, תנועות לא רצוניות של הגפיים, או תנועות קצביות או מתמשכות. הטיפול בדיסטוניה תלוי בסיבה להפרעה - אם הדיסטוניה נגרמת מגורם ספציפי כמו תרופות או מחלה נוירולוגית, הטיפול יתמקד בטיפול בגורם.
 
אם הדיסטוניה נגרמת מגורם גנטי, הטיפול יתמקד בהקלה על הסימפטומים. הטיפולים בדיסטוניה כוללים: תרופות נוגדות דיסטוניה יכולות לעזור להפחית את חומרת התנועות הדיסטוניות. טיפול התנהגותי, כגון טיפול בחשיפה והימנעות, יכול לעזור לאנשים עם דיסטוניה ללמוד להתמודד עם הסימפטומים שלהם. טיפולים פולשניים כמו הזרקת בוטוקס או ניתוח, יכולים לעזור להפחית את חומרת התנועות הדיסטוניות.

דיסטוניה

צרו קשר

ד״ר סיימון ישראלי קורן לוגו
bottom of page